Pimpinella anisum ali Sladki janež je cvetoča rastlina iz družine kobulnic (Apiaceae) in zraste do en meter visoko. Cveti od julija do septembra.  Kobulasti cvetovi so beli iz  njih pa nastanejo 3-5 mm dolgi plodovi. Semena nabiramo, ko so zrela, konec poletja in v začetku jeseni. Ker neenakomerno dozorevajo lahko kobule porežemo, še preden so semena popolnoma dozorela in jih pustimo, da na čistem prostoru dozore. Nato jih osmukamo ali otepemo in posušimo.

Sladki janež vsebuje eterično olje v katerem je glavna učinkovina anetol, maščobna olja, sladkorje in beljakovine. Uporablja se kot dišava v prehrani in v zdravilstvu. Zdravilni deli rastline so plodovi in listi.

sladki-janez.jpg

Eterično olje, ki ga vsebuje sladki janež, pomirja krče prebavnega trakta in napenjanje. Je ekspektorans in spazmolitik ter razkužuje dihala, zato ga uporabljamo pri prehladu, gripi, bronhitisu, astmi, vnetju sapnika in pri dražečem kašlju. S čajem iz janeža si lahko izboljšamo apetit, olje iz janeža pa se zunanje uporablja tudi kot sredstvo proti ušem in garjam.

Iz janeževih semen si pripravimo čaj tako, da čajno žličko zdrobljenih semen prelijemo z dva do tri decilitri vroče vode in pustimo stati 10 -15 minut. Sladkan ali nesladkan čaj pijemo zjutraj in zvečer. Iz zdrobljenih semen pa si lahko pripravimo tudi inhalacijo.

 

Advertisements