Pelin je 60 do 120 cm visoka rastlina, z aromatičnim vonjem in zelo grenkim okusom. Zdravilno učinkujejo listi in rumeno cvetoči poganjki, ki jih nabiramo ob koncu cvetenja, od sredine poletja do zgodnje jeseni.

pelin.jpg

Pravi pelin se uporablja za zdravljenje številnih obolenj. Dokazano zdravi slab apetit, slabo prebavo in težave z jetri ter žolčem. Pelin vsebuje grenko snov absintin in eterično olje s tujonom. Poleg tega, da je holagog in digestiv ima tudi antimikroben učinek, saj zavira rast nekaterih bakterij, zaradi grenkega absintina pa se v želodcu refleksno poveča izločanje kisline.  

V ljudskem zdravilstvu se pripravki iz pelina notranje uporabljajo še za zdravljenje vnetij prebavnega trakta, bolečin v želodcu, slabokrvnosti, menstrualnih težav, za odstranjevanje črevesnih zajedavcev, pomaga pri vročini in okužbah, kot krepčilo pa koristi celemu telesu. Z zunanjo uporabo zdravimo rane, kožne razjede, ugrize insektov in mozoljavost. 

Pelina zaradi tujona ne smemo uporabljati v prevelikih količinah in v daljšem časovnem obdobju, ker lahko povzroča bruhanje, trebušne krče, glavobol, omotičnost in motnje centralnega živčnega sistema. Prav tako se uporaba odsvetuje nosečnicam in doječim materam. Rastlina je ena izmed sestavin alkoholne pijače Absinth, zelenega grenkega likerja z okusom po janežu in z veliko vsebnostjo alkohola. Proizvodnja te pijače je danes v mnogih državah prepovedana. 

Priprava čaja: S skodelico vrele vode prelijemo 1-2 žlički posušenega zelišča in namakamo 10 do 15 minut. Tekočino pijemo trikrat na dan, pol ure pred obrokom. 

artemisia.jpg

Advertisements