brin.jpg

Navadni brin je grm ali drevo, ki raste na zapuščenih in neobdelanih tleh, pašnikih ali gozdnih jasah. Zdravilno delujejo brinove jagode, ki dozorijo v dveh do treh letih. Vsebujejo eterično olje Aetheroleum Juniperi,  glikozide, smolo, čreslovine in organske kisline. Eterično olje je stranski produkt pri izdelavi brinovca in se na zraku spremeni v smolo.  

Brinove jagode delujejo diuretično saj eterično olje draži sečne organe, hkrati pa delujejo kot razkužilo pri vnetem sečnem mehurju. Deloma se izloča tudi preko pljuč zato ga kot antiseptik uporabljamo pri prehladnih obolenjih. Zunanje lahko eterično olje v kombinacijah z drugimi zdravilnimi rastlinami uporabimo tudi za masažo pri revmatizmu in artritisu oziroma pri bolečinah v sklepih in mišicah. Brin zaradi grenčin pomaga pri prebavi in pomirja krče, ki se pojavijo pri napenjanju. Ne uporabljamo ga pri boleznih ledvic, prav tako naj se uporabi brina izogibajo nosečnice, ker lahko povzroči splav. Pri zunanji uporabi draži kožo. 

Za domačo lekarno si pripravimo zrele posušene jagode. Zrele plodove z gladko površino naberemo jeseni in jih posušimo v senci.  Iz posušenih brinovih jagod si potem pripravljamo poparek: žličko rahlo strtih posušenih brinovih jagod prelijemo s skodelico vrele vode  in pustimo stati dvajset minut. Poparek pijemo zjutraj in zvečer. Za zdravljenje kroničnega revmatizma pijemo poparek vsako pomlad in jesen 4-6 tednov. Izrazi, ki se uporabljajo v povezavi z brinom:

  • Karminativi: pomagajo pri prebavi in preprečujejo napenjanje

  • Antirevmatiki: so sredstva proti revmi

  • Mikrobicidi: pomagajo telesu v boju proti mikrobom

  • Emenagogi: urejajo menstruacijo (jo spodbujajo ali zavirajo) in so krepčila za ženske spolne organe.

 

Advertisements