navadni-lapuh.jpg

Podobno kot vijolica se tudi lapuh uporablja za zdravljenje pljučnih obolenj in prehladov: pri kroničnem in akutnem bronhitisu, pljučnici, dražečem kašlju, oslovskem kašlju, astmi, pri hripavosti, zaustavlja vnetja. Deluje tudi proti prebavnim krčem in čisti kri. Iz svežih listov lahko pripravimo tudi obkladke za kožna vnetja, izpuščaje, ture, abscese in gnojne kožne čire. Zdravilni so tudi cvetovi. Deluje kot krepčilo, diuretik, antitusik, demulcent, emolient.

Lapuh vsebuje rastlinske sluzi, eterična olja, rutin, karoten, tanine, inulin, sitosterol ter cink, ki je odlično sredstvo proti različnim vnetjem.

Raste na vlažnih tleh, ob potokih, njivah po vsej Sloveniji. Še zaprte cvetove nabiramo do sredine pomladi, liste pa od konca pomladi do sredine poletja.

navadni-lapuh-list.jpg

Priprava čaja: 2 čajni žlički posušenih cvetov in listov prelijemo z 2 dcl vrele vode in pustimo stati 10 minut, da se izločijo sluzi. Čimbolj vroč čaj pijemo 2-3 krat na dan ne več kot 14 dni.

Rastline ne smemo uporabljati v velikih količinah ali predolgo saj je lahko zaradi alkaloidov, ki jih vsebuje, toksična. Strupen učinek ima na jetra. Uporaba lapuha se ne priporoča nosečnicam in doječim materam, pa tudi otroci naj ga ne uporabljajo.

Slovarček:

• Antitusiki pomirjajo kašelj
• Demulcenti so bogati s sluzmi, pomirjajo ter zaščitijo razdraženo ali vneto sluznico
• Emolienti pomirjajo in ščitijo kožo, pri notranji uporabi delujejo kot demulcenti.