Ker je še vedno čas za nabiranje vijolic in lapuha bom začela kar z alkoholom. Če imate radi Jägermaister in če vas veseli nabiranje zelišč si ga lahko pripravite tudi sami. Potrebujete žganje, sladkor in primerno posodo. 

V večji kozarec za vlaganje daj 0,5 kg sladkorja in 1 liter žganja (tropinovec ali sadjevec). Postopoma dodajaj nabrane in oprane dele rastlin (10-12 cvetov, za majhno pest plodov ali listov). Kozarec naj bo vedno pokrit, da žganje ne izhlapi. Na koncu leta precedi in pretoči v steklenico. Pije se dnevno, eno žličko ob težavah (prehlad…) ali kot zdravilni liker, vendar ne več kot 0,3 dcl na dan.

Pozor! Če decembra nič ne napišem v blog je z receptom nekaj narobe. 

Kaj in kdaj nabirati:

Marec: Vijolice
Lapuh (cvetovi)
April: Trobentice (cvetovi)
Trobentice (listi)
April – maj: Smreka (vršički)
April – junij: Robida (listi)
April – september: Ozkolistni sulič oz. trpotec
Maj: Brin (zelene jagode)
Vinska rutica
Oreh (zelen) – zreži do junija
Maj – september: Navadne marjetice
Maj – junij: Lapuh (listi)
Kamilice
Gozdne jagode (listi)
Pelin
Žajbelj
Ajbiž
Maj – julij: Bezeg (cvetovi)
Maj – avgust: Navadni rman
Meta
Maj – september: Materina dušica
Junij: Akacija (cvetovi)
Vrtni sladki janež
Borovnica (listi pred zorenjem)
Lipa (cvetovi)
Junij – julij: Bela detelja
Janež – zelen
Junij – avgust: Kimelj oz. Kumina
Širokolistni trpotec
Šentjanževe rože
Rožmarin
Srčna moč
Junij – september: Majaron
Julij: Kostanj (cvetovi)
Julij – avgust: Arnika (cvetovi)
Tavžentrože
Navadna vrtna melisa
Julij – oktober: Njivska preslica
Oktober – november: Brin (zrele jagode)